Sökgruppen

En sökhund letar efter människor med hjälp av luftvittring (hög näsa).

Hunden är lös och söker/letar på förarens kommando av ett område som är 50 m brett på båda sidor om en stig (naturlig eller snitslad) vilken föraren går på. Människor sitter eller ligger i terrängen, de kan vara delvis eller helt dolda t ex i en låda, ett tält, en håla under jord eller en källare.

Denna gren kan man inte träna själv utan man behöver vara flera/en grupp. Det är träningsgruppen som tränar hunden ihop med föraren. Viktigt är också att ha en kontinuitet i träningen och träna regelbundet då det tar tid att få fram en färdigutbildad sökhund.

Sedan ett flertal år tillbaka har vi på ÄBK en grupp med 8-10 ekipage som träffas och tränar regelbundet, vilket innebär minst 1 gång/vecka, varje helg. Målsättningen är att ekipagen ska komma ut och tävla i bruksgrenen sök. Det är viktigt att träna i alla sorters terräng så därför växlar vi mellan olika markområden och kör ibland upp till 5mil (enkel resa) för att komma till lämpligt ställe.

Du som är nyfiken på vad detta innebär är välkommen att komma med och prova på. Givetvis är också deltagare i kurser välkomna.

Kontaktperson: Pernilla Andersson 0708-23 16 50